niedziela, 25 maja 2014

Mięsny placek



Składniki:

 Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek margaryny
 1  jajko

Farsz:
300-400 g mięsa np z rosołu
1 cebula
3 łyżki oleju
4 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz

 Sos:
1 jajko
4 łyżki śmietany 22 proc.
sól, pieprz



Przygotowanie: 


Farsz: cebulę podsmażamy. Mięso przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną cebulę i śmietanę. Przyprawiamy do smaku.

Ciasto: Mąkę mieszamy z solą i posiekanym masłem. Dodajemy lekko ubite jajko i zagniatamy. Odkładamy  na 30 minut do lodówki. 

Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem formę, formując wysoki brzeg, nakłuwamy widelcem. Następnie wykładamy farsz, a na wierzch sos, czyli roztrzepane jajko ze śmietaną.

Placek wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.



1 komentarz:

  1. To jest dobre :) Narobiłaś mi smaka Kasiu ... a właśnie wyjeżdżam i raczej muszę obejść się smakiem ... Ale, ale ... wpisuję sobie placek na listę oczekujących :)
    Mniam, mniam

    Pozdrawiam - Szkat

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...