poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Paszteciki z mięsem z francuskiego ciasta


Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 500 gram mielonego mięsa
- 10 pieczarek
- pół kapusty pekińskiej
- cebula
- 3 łyżki ketchup
- sól, pieprz
- jajko

Przygotowanie:

Farsz: Mięso, pieczarki i kapustę gotujemy, a następnie mielimy
w maszynce do mielenia. 
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.
Dodajemy ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. 
Łączymy wszystkie składniki, mieszamy.
 Ciasto francuskie przecinamy wzdłuż na pół. 
Farsz rozkładamy na brzegu ciasta i zwijamy w rulon. Kroimy.
(szczegółowa instrukcja przy pasztecikach drożdżowych)
 Z pozostałym ciastem postępujemy analogicznie. 
Paszteciki smarujemy rozbełtanym jajkiem, układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.



niedziela, 27 kwietnia 2014

Sernik z wiaderka;)


Składniki:

- kilogram zmielonego twarogu
- 6 jajek
- 100 gram masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie wciąż ucierając dodajemy po jednym żółtku.
 Do powstałej masy dodajemy twaróg.


Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy.


Z białek ubijamy pianę.


Łączymy obie masy, dodając białka do twarogu, mieszamy.


Tak przygotowane ciasto, wykładamy do wysmarowanej masłem formy
i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika na około 50 minut.












Językiem po mapie, połtawski przysmak - gałuszki


 Przepis z ukraińskiej Połtawy na pieczone kluski ziemniaczano-mięsne.



Składniki:

- kilogram ugotowanych ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 gram wędliny (może być mięso)
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany


Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki i wędlinę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, następnie dodajemy pozostałe składniki
i "łapkami" wyrabiamy ciasto.
Z uzyskanej masy lepimy kule, układamy na wyłożonej papierem
do pieczenia blasze  i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut (z termoobiegiem).
 

Podajemy z sosem czosnkowym
















czwartek, 24 kwietnia 2014

Drożdżowe paszteciki


Składniki:
 
600 g mąki pszennej
20 g  świeżych drożdży
60 g roztopionego masła
2  jajka
350 ml  mleka
2 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
 
Farsz: kapusta z grzybami

Przygotowanie:


Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiamy na około 15 minut.
W między czasie roztapiamy masło (musi być schłodzone przed dodaniem).
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. 

Odstawiamy do podwojenia objętości (około godzinę).

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, przecinamy wzdłuż na pół,
wykładamy farsz
i zawijamy w rulon
.
 Kroimy na kawałki.
 
 
 


Tak przygotowane paszteciki, układamy na blasze - przykrywamy ściereczką
i odstawimy na około 20 minut.
 
Po tym czasie paszteciki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut (z termoobiegiem).






Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami


Składniki:

250 g mąki
30 g drożdży
pół szklanki mleka
60 g masła
łyżeczka cukru
szczypta soli

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiamy na około 15 minut.
W między czasie roztapiamy masło (musi być schłodzone przed dodaniem).
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy do podwojenia objętości (około godzinę).

Po tym czasie wałkujemy i lepimy pierożki - farsz wg uznania -
u mnie kapusta z grzybami.

Przygotowane pierożki układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 minut.


 





 

środa, 23 kwietnia 2014

Sałatka Caprese




Składniki:

2 pomidory
mozzarella
liście bazylii
ząbek czosnku
olej
zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry i układamy naprzemiennie.
Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy zioła prowansalskie,
mieszamy z oliwą i polewamy sałatkę.


 Dekorujemy bazylią







Łatwa babka;) czekoladowa

Godna polecenia mocno czekoladowa babka,
przepyszna, wilgotna i niesamowicie prosta w wykonaniu.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 jaja
3  łyżki kakao
słoik dżemu (u mnie wiśniowy)
2 łyżeczki sody

ponadto: polewa czekoladowa


Przygotowanie:


Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy składniki płynne, czyli olej, mleko, dżem, stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao, miksujemy wszystko na gładką masę. 

Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy (u mnie silikonowa) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut (z termoobiegiem).


 Po wystudzeniu polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.






Leniwa drożdżówka

Jak sama nazwa wskazuję, przy wyrabianiu tej drożdżówki trzeba się nieźle namęczyć, żeby się zmęczyć...;) 

Ciasto jest pulchne, leciutkie, słodkie i wilgotne,  po prostu przepyszne.

Zapraszam do wypróbowania przepisu wszystkich "kulinarnych leniuszków".



Z doświadczenia wiem, że kluczowe znaczenie ma jedynie kolejność
dodawania składników.
 
 Składniki:
5 jaj
10 dag drożdży - rozkruszyć
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki

Przygotowanie:

Składniki wsypujemy wg kolejności i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie mieszamy łyżką i wykładamy na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blachę.
Według uznania można ułożyć owoce i kruszonkę.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.




środa, 16 kwietnia 2014

Serowe placki z patelni


Składniki:

50 dag tłustego twarogu
1 jajko
6 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
150 dag mąki tortowej
masło
sól

Przygotowanie:

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy mąkę, jajko, sól, cukier puder,
cukier waniliowy.

Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 1 cm, wycinamy kółka, nadajemy wzór (można nożem lub widelcem)
i wykładamy na rozgrzane na patelni masło,
smażymy na złoty kolor.




Pieczone pączki - wersja light;)



Składniki:

100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
370 g mąki pszennej
50 g cukru
3/4 łyżeczki soli
3 jajka
170 g masła

ponadto:

 jajko do posmarowania
dżem lub inne nadzienie


Przygotowanie:

Robimy zaczyn- mieszamy ciepłe mleko, drożdże, 1 łyżeczkę cukru i  mąki, odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól, na koniec wlewamy rozczyn,mieszamy.  Stopniowo dodajemy jajka,masło i wyrabiamy. 
 
Wyrobione ciasto przykrywamy  ściereczką i odstawiamy
na  godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy
na grubość mniej więcej 1 cm. 
Szklanką wycinamy kółka, na środek wykładamy dowolne nadzienie,
składamy na pół i zlepiamy brzegi, tworząc pączka;)




 Papilotki z pączkami układamy na blaszce i odstawiamy na 30 minut. Po podrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) piekarnika na około 15 minut.








niedziela, 6 kwietnia 2014

Domowa pizza na cienkim cieście



Składniki:

- 500 g mąki tortowej
- 1,5 szklanki mleka
- 50 g drożdży
- pół szklanki oleju
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- kilka łyżek ketchupu
- oregano
- ulubione składniki


Przygotowanie:

Podgrzewamy pół szklanki mleka (ma być ciepłe, nie gorące),
dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.




Do miski wsypujemy wszystkie składniki, dodajemy drożdże i wyrabiamy


Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
na godzinę w ciepłe miejsce



Wyrośnięte ciasto formujemy wg uznania, smarujemy ketchupem, układamy składniki (co tam kto ma) u mnie tym razem mielone mięso, pieczarki i oliwki, posypujemy żółtym serem


Pizzę wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika
na około 13 minut (z termoobiegiem)








sobota, 5 kwietnia 2014

Ciasto czekoladowe, przepyszne:)

To jedno z takich ciast, przy których trudno się namęczyć;)  Proste i szybkie, a przy tym bardzo smaczne ciasto czekoladowe.




 Składniki:


250g mąki
 
1 płaska łyżeczka sody  
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

  150 g cukru  
1 opakowanie cukru wanilinowego
 200 ml oleju  
220 ml maślanki
3 jajka


Polewa: 150g mlecznej czekolady 


Przygotowanie: 

Do jednej miski wbijamy jajka i lekko je rozbijamy,
 dolewamy olej, maślankę i mieszamy (łyżką).

Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao i cukier waniliowy, mieszamy (łyżką).


Na koniec do suchych składników dodajemy mokre
i mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
na 50 minut (z termoobiegiem).



Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.



czwartek, 3 kwietnia 2014

Babka piaskowa



Składniki:

 - 4 jajka
 - 1 szklanka cukru
 - 1 szklanka mąki pszennej
 -1 szklanka mąki ziemniaczanej
 - 1 szklanka oleju
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 -  aromat do ciasta


Przygotowanie:

Jajka z cukrem miksujemy do białości, dodajemy przesiane mąki 
i proszek do pieczenia.
Dolewamy olej i parę kropel aromatu, miksujemy.
Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego 
do 180 stopni piekarnika 
na około 55 minut (z termoobiegiem).





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...