niedziela, 28 września 2014

Orzechowo-jabłkowe ciasto z rodzynkami.


Składniki:

4 jabłka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka rodzynek
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody i proszku


Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy wg uznania.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy pozostałe składniki i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki, orzechy i jabłka, mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę
Po upieczeniu można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.





czwartek, 18 września 2014

Ciasto marchewkowe, najlepsze na świecie;)

Prawdopodobnie jest to najlepsze ciasto marchewkowe jakie udało mi się zrobić, bynajmniej do dnia dzisiejszego nie znalazłam dla niego godnego konkurenta.

Nie przerażajcie się ilością składników, ciasto jest bardzo proste;)

Wypiek z specjalną dedykacją dla Dominiki, jednej z moich młodszych czytelniczek:)



Składniki:

2/3 szklanki mąki pszennej 
1/3 szklanki cukru 
łyżeczka sody oczyszczonej 
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu 
1/4 łyżeczki zmielonych goździków 
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju 
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
2 jajka
1 duże jabłko 

Krem:

300 g serka Almette jogurtowego
6 łyżek masła 
1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. 
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem.
Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę i jabłka (starte na średnich oczkach) oraz posiekane orzechy.

Ciasto  wylewamy do formy (u mnie 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 50 minut. 

Ostawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy krem:
wszystkie składniki miksujemy na gładką masę

Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. 
Połową kremu przekładamy ciasto, a  resztę rozsmarowujemy na górze.








wtorek, 16 września 2014

Ciasto z Kubusiem na Edziowe imieniny

Rewelacyjne ciasto na bazie soku Kubuś (smak dowolny u mnie marchewka, jabłko).

Od dawna szukałam okazji, aby trochę bardziej poszaleć w kuchni. 
I stało się - imieniny Edzi. Przyjęłam "zlecenie" na trzy ciasta i do dzieła;)

Jako pierwsze powstało ciasto kubusiowe, trochę eksperymentowałam, 
ale finał okazał się na tyle trafny, że ciasto smakowało nawet tym, 
którzy go nie próbowali...;)  


  
 Składniki:
 
biszkopt 
4 jajka
250 g margaryny
  1 szklanka cukru
  2 łyżki kakao
  pół tabliczki czekolady gorzkiej
  cukier waniliowy
  1,5 szklanki mąki pszennej
  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  5 łyżek przegotowanej wody
 
masa kubusiowa
900 ml soku
3 budynie waniliowe (bez cukru)
 
2 galaretki Wodzisław (niebieska i pomarańczowa)
biszkopty
 
śmietana 30% około 400 ml


Przygotowanie:

Biszkopt: margarynę roztapiamy, rozpuszczamy w niej cukry, czekoladę i kakao. Dolewamy 5 łyżek przegotowanej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie przekładamy do masy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35 minut. 
 
Masa kubusiowa: budyń gotujemy w soku (w sposób jakbyśmy gotowali klasyczny budyń na mleku)
 
Masę kubusiową wylewamy na biszkopt i układamy biszkopty.
 
Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i po kolei tężejące wylewamy na ciasto.
 
Śmietanę ubijamy i wykładamy na wierzch.
 
Posypujemy kakao
 
 

Sernik na zimno z galaretkową wkładką



Składniki:  
   
Biszkopt:
2 jajka 
1/3 szklanki cukru   
1/2 szklanki mąki   
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(można użyć biszkoptów)
 

Masa serowa:
500 g sera mielonego (na sernik)  
3 galaretki ametystowe  Wodzisław
1/2 serka Almette 
3 łyżki cukru pudru 
 150 ml mleka
śnieżka
owoce


 Przygotowanie: 

Biszkopt: Jajka z cukrem miksujemy na  puszysty krem. Stopniowo dosypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą  tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.



Masa serowa: Przygotowujemy 1 galaretkę w 250 ml wody, odstawiamy do schłodzenia. Śnieżkę ubijamy na sztywno. Miksujemy ser z serkiem i cukrem pudrem i wlewamy  wcześniej przygotowaną lekko tężejącą galaretkę.
 Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. 
Aby otrzymać taki efekt potrzebne będą dwie tortownice 
(u mnie 20 cm i 25 cm).

Do mniejszej tortownicy wylewamy galaretkę  tworząc krążek, 
który powędruje do środka sernika (ja użyłam silikonowej tortownicy)
Proponuję zrobić to dzień wcześniej, wtedy wszystko pójdzie sprawniej
i szybciej (nie trzeba będzie specjalnie czekać na zastygnięcie galaretki).
I tak, około 1/3 masy serowej wykładamy na biszkopt, na to przygotowany wcześniej krążek z galaretki i dopełniamy pozostałą masą serową.
Przygotowujemy galaretkę w/g przepisu na opakowaniu, 
dodajemy owoce i tężejącą wylewamy na sernik








Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladzie

Lekki kakaowy biszkopt, krem budyniowy, 
śliwki i mleczna czekolada to naprawdę udane połączenie. 
O tym jak bardzo nasze ciasto będzie pijane zależy ile czasu pozwolimy śliwkom wylegiwać się w kąpieli alkoholowej:)


 Składniki:

 Biszkopt
4 jaja
0,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao 
 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
200 g masła
krem karpatkowy

Polewa
150  g czekolady mlecznej
100 g masła
5 łyżek mleka

śliwki kalifornijskie - opakowanie
1/2 litra wódki

Przygotowanie:

Śliwki najlepiej 1-2 dni wcześniej zalać alkoholem i odstawić do lodówki.

Biszkopt:  białka ubijamy na sztywno, ciągle ubijając dodajemy cukier (po łyżce), a następnie po jednym żółtku. Dodajemy po trochę mieszankę mąk i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut.

Krem: przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

Polewa: wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do ich rozpuszczenia - cały czas mieszając.


I po kolei: z biszkoptu zdejmujemy wierzchnia warstwę (możemy zdrapać widelcem), delikatnie nasączamy np. mocna herbatą. Nakładamy krem i pokrojone w paseczki śliwki. Całość zalewamy polewą czekoladową i do lodówki, najlepiej na noc.







niedziela, 14 września 2014

Naleśniki z serkiem Almette i czekoladą do kwadratu;)

Ekstremalnie czekoladowe i rozpływające się w ustach naleśniki.


Składniki:

125 g mąki
2 jajka
300 ml mleka
100 ml śmietany 30%
łyżka kakao 
serek Almette
50 g gorzkiej czekolady
 owoce

Przygotowanie:

Czekoladę roztapiamy w gorącym mleku, odstawiamy na 20 minut.
Do przestudzonego mleka dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
Smażymy na odrobinie oleju.

Naleśniki smarujemy serkiem Almette  i przekładamy owocami.


 

sobota, 13 września 2014

Kolorowa sałatka z serkiem Almette


Składniki:

melon
2 gruszki
2 łyżki kaparów
2 łyżki serka almette
po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki
ser pleśniowy

Przygotowanie:

Papryki i gruszki kroimy w paseczki.
Z mango wykrajamy kulki.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy cząsteczki sera i serka.
Polewamy octem balsamicznym.



Czarne ciasto w towarzystwie brzoskwini i figi


Składniki:

  3 szklanki mąki 
3 łyżki kakao 
1 płaska łyżeczka sody 
1/2 łyżeczki soli 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
  500 ml kawy (zaparzona z 4 łyżeczek)
pół tabliczki gorzkiej czekolady
brzoskwinia, figi

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy suche składniki, do drugiej mokre. 
Czekoladę siekamy nożem.
Wszystko razem mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto wlewamy do formy (tortownica 25 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut (z termoobiegiem)











wtorek, 9 września 2014

Mirasowe ciasto ze śliwkami + oświadczyny;)

Przepyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto ze śliwkami, 
nazwa ciasta pochodzi od autora przepisu;)


 Składniki:


4 jajka

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

200 ml oleju

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

owoce



Kruszonka:

50 g masła

50 g cukru

100 g mąki





Przygotowanie:



Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, cukier waniliowy i olej. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.



Masę wylewamy do formy (tortownica 26 cm), wykładamy owoce i kruszonkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, wstawiamy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy 60 - 70 minut.









...a oświadczyny no cóż...:) czy często Wam się zdarza dostać bukiet róż...,
mi niestety nie, ale dziś proszę...


...zastanawiacie się pewnie skąd..., co, gdzie i jak...czujecie te napięcie;),
już wyjaśniam: znajoma mi z pracy Pani Janina w ramach wdzięczności za drobną przysługę wręczyła mi dziś oto ten właśnie bukiecik, miłe to było nie powiem, że nie:)

Wróciwszy do domu z naręczem róż, spojrzał na mnie mój Szanowny Kolega Małżonek i rzekł: co tam w pracy?...widzę, że oświadczyny się udały.......;)



Śliwka - robaczywka!

sobota, 6 września 2014

Czekoladowo - kawowe ciasto z figami w 5 minut + FanPage

Ciasto z dedykacją dla czekoladowych łasuchów;) 
Połączenie czekolady i fig daje szczególne doznania smakowe, 
aczkolwiek myślę, że sprawdzą się tu też inne owoce. 
Zachęcam do wypróbowania przepisu, tym bardziej, 
że jest bardzo prosty, przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 5 minut.

No i stało się FanPage ruszył, nie ma się na co oglądać, 
z duchem czasu trzeba iść...ehhh;)


Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki 
3 kopiaste łyżki kakao 
1 płaska łyżeczka sody 
1/2 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka kawy (zaparzona z 4 łyżeczek)
pół tabliczki gorzkiej czekolady
owoce

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy suche składniki, do drugiej mokre. 
Czekoladę siekamy nożem.
Wszystko razem mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto wlewamy do formy (tortownica 20 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut (z termoobiegiem)












czwartek, 4 września 2014

Pesso pszenno - kukurydziane Agro - Wodzisław

Pesso to produkt zbożowy nowej generacji, wytwarzany wyłącznie z surowców naturalnych.
Ten beztłuszczowy makaron instant stanowi bowiem zamiennik kaszy,
ryżu, czy też makaronu do gotowania.
 Pesso wystarczy zalać wrzątkiem lub zimną wodą, aby po kilku minutach rozkoszować się smakiem potrawy. 

Pesso ma same zalety: 
jest szybkie do przygotowania
lekkostrawne
smaczne
bez cholesterolu
bez dodatków chemicznych
bez tłuszczu

 Wszystkie produkty firmy Agro - Wodzisław można kupić również w sklepie online

http://www.agro-wodzislaw.pl/index.php 






wtorek, 2 września 2014

Ciasto z mirabelkami - słoneczkowe:)

To chyba jeden z najprostszych przepisów na ciasto z owocami, 
a dodatkowo super szybki;) oczywiście mirabelki można 
zastąpić każdym innym owocem. 

Ja wykorzystałam mirabelki, ponieważ w miejscu w którym pracuję, 
narodziła się swego czasu nowa tradycja, zwana słoneczkowym, 
a polega ona na tym, że powracający z urlopu musi przynieść jakiś łakoć;)


Składniki:

1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław
1 łyżeczka cukru waniliowego Wodzisław
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
owoce (około szklanki)

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy suche składniki,  w drugiej mokre.
Mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tortownica 20 cm), na wierzch wysypujemy owoce.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. 
Pozostawiamy w piekarniku do ostudzenia.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...