Tort upieczony na podstawie przepisu na ciasto "Leśny mech" klik, wierzch wykonany z masy tortowej z odrobiną barwnika - tylką Wiltona nr 233
Strony
▼
niedziela, 23 listopada 2014
Trociniak
Składniki:
biszkopt:
biszkopt:
6 jajek
200 g cukru
3 budynie czekoladowe
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
10 jabłek
3 galaretki agrestowe
masa budyniowa:
użyłam masy karpatkowej
kruszonka:
10 jabłek
3 galaretki agrestowe
masa budyniowa:
użyłam masy karpatkowej
kruszonka:
100 g wiórków kokosowych
60 g masła
2 łyżki cukru
60 g masła
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i lekko ubijamy, ciągle miksując partiami dodajemy cukier. Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i lekko ubijamy, ciągle miksując partiami dodajemy cukier. Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
A następnie
przesiane ze sobą mąkę, kakao, budynie i proszek do pieczenia,
wszystko
delikatnie mieszamy łyżką.
Gotową masę wylewamy na blachę (wymiar 25x40cm) - ja użyłam mniejszej blachy i ciasto wg mnie było za wysokie.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.
Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody.
Gdy galaretka zacznie tężeć, wrzucamy do niej jabłka, mieszamy i wykładamy na biszkopt.
Masa budyniowa: masę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, możemy zrobić masę budyniową od podstaw w/g uznania.
Kruszonka: wiórki
kokosowe wsypujemy do rondelka razem z masłem oraz cukrem. Podgrzewamy,
aż masło się rozpuści a wiórki lekko się podprażą. Studzimy i wykładamy
na budyń.
Fiona odpowiedź na Shreka
Składniki:
biszkopt:
6 jajek
200 g cukru
3 budynie czekoladowe
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
900 ml malinowego soku Kubuś (marchew+malina)
3 budynie malinowe
Malinowa pianka:
900 ml malinowego soku Kubuś (marchew+malina)
3 budynie malinowe
Malinowa pianka:
500 ml kremówki (30)
1 łyżka cukru pudru
2 galaretki malinowe
Dodatkowo:
2 opakowania malinowych Delicji
1 galaretka malinowa
2 galaretki malinowe
Dodatkowo:
2 opakowania malinowych Delicji
1 galaretka malinowa
Przygotowanie:
Biszkopt: białka oddzielamy od
żółtek i lekko ubijamy, ciągle miksując partiami dodajemy cukier.
Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
A następnie
przesiane ze sobą mąkę, kakao, budynie i proszek do pieczenia,
wszystko
delikatnie mieszamy łyżką.
Gotową masę wylewamy na blachę (wymiar 25x40cm) - ja użyłam mniejszej blachy i ciasto wg mnie było za wysokie.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.
Masa różowa: Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i przygotowujemy budyń.
Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do wystygnięcia.
Masa piankowa: Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.
Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki.
W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.
Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, aby wszystkie warstwy stężały.
niedziela, 16 listopada 2014
Owsiane ciasteczka z czekoladą i orzechami
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
100 g masła
1 jajko
50 g czekolady
garść orzechów włoskich (posiekanych)
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.
Wszystkie składniki mieszamy łyżką i dłońmi formujemy niewielkie kulki, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 16 minut (z termoobiegiem).
niedziela, 9 listopada 2014
Drożdżowe racuchy z persymoną;)
Persymona czyli kaki, już od dawna do jego zakupu namawiała mnie "majne sister", ale jakoś nigdy nie było mi z nim po drodze,
w końcu jednak owoc został namierzony i zaatakowany:)
Dziś polecam drożdżowe racuchy
Składniki:
50 g świeżych drożdży
1 jajko
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 szklanki letniego mleka
500 g mąki pszennej
2 owoce kaki
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem - odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
W tym czasie obrać owoce i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Do wyrośniętego ciasta dodać pozostałe składniki i wyrobić,
powinno być dość gęste.
Racuchy smażymy w głębokim tłuszczu.
poniedziałek, 3 listopada 2014
Piersi zapiekane w zupie cebulowej
Przepis kiedyś częściej gościł w mojej kuchni, później został trochę zapomniany. Dziś postanowiłam go reanimować. Mięso zapiekane w śmietanie jest bardzo delikatne i aromatyczne. Polecam jako szybki pomysł na obiad.
Niestety nie udało mi się pstryknąć zdjęcia, może następnym razem;)
Składniki:
pierś z kurczaka
300 ml śmietany 30%
zupa cebulowa w proszku
Przygotowanie:
Filety
z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na średnie kawałki i układamy w żaroodpornym
naczyniu, posypujemy zupą cebulową, polewamy
śmietanką i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku w 190 stopniach
przez około 50 minut.
sobota, 1 listopada 2014
Lassi - jogurtowy napój z mango i kardamonem
Składniki:
250 ml jogurtu greckiego
100 ml przegotowanej wody
mango
łyżeczka miodu
szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Mango obieramy ze skórki, wykrawamy miąższ i wrzucamy do blendera.
Miksujemy chwilę, po czym dodajemy pozostałe składniki.
Najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Zupa krem z buraków
Składniki:
2 buraki
2 łyżki masła
marchewka
cebula
około 4 ziemniaków
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. W garnku
rozgrzewamy masło, a następnie przesmażamy na nim przez około 10 minut
pokrojone warzywa. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy bulion, przyprawiamy solą
i pieprzem i gotujemy pod przykryciem.
Kiedy warzywa będą już gotowe, miksujemy całość na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.