Cynamonowe, słodkie bułeczki, które zna chyba każdy.
Bardzo mięciutkie, słodkie i smaczne.
Idealnie wypełnią dom cynamonowym aromatem.
Składniki na ciasto:
500 g mąki
2 jajka
200 ml ciepłego mleka
70 g masła
25 g drożdży
50 g cukru
Nadzienie:
1/2 kostki masła
duża łyżka cynamonu
pół szklanki cukru
Przygotowanie:
Krok pierwszy w temacie ciasta - rozpuścić
masło,
a następnie ostudzić.
W misce w podgrzanym mleku rozrobić drożdże,
dodać cukier i wymieszać.
Do tak przygotowanej mikstury;) dodajmy mąkę
i zaczynamy urabianie (można łapkami).
Następnie dodajemy jaja i przestudzone masło.
a następnie ostudzić.
W misce w podgrzanym mleku rozrobić drożdże,
dodać cukier i wymieszać.
Do tak przygotowanej mikstury;) dodajmy mąkę
i zaczynamy urabianie (można łapkami).
Następnie dodajemy jaja i przestudzone masło.
Wyrobione ciasto przykrywamy czym tam mamy pod ręką
i odstawiamy na jakąś godzinę do wyrośnięcia.
i odstawiamy na jakąś godzinę do wyrośnięcia.
Czas na nadzienie: roztopić masło, dodać cukier i cynamon - wymieszać i gotowe.
Ciasto wyrośnięte;) więc wałkujemy na duży
prostokąt, smarujemy w/w nadzieniem, zawijamy w roladę i tniemy na około
2 cm plastry, układamy na wyłożonej papierem blaszce.
Tak przygotowanym bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i dajemy odpocząć przez jakiś kwadrans.
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy termoobiegiem około 25 minut.
Smacznego:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz