Składniki: 50 dag tłustego twarogu 1 jajko 6 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 150 dag mąki tortowej masło sól Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy mąkę, jajko, sól, cukier puder, cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 1 cm, wycinamy kółka, nadajemy wzór (można nożem lub widelcem) i wykładamy na rozgrzane na patelni masło, smażymy na złoty kolor.
Cześć Kasiu, coś mi świta po głowie ... nie pamiętam za dobrze ,,, ale moja Mama robiła chyba takie placuchy i nazywała je jakoś tak dziwnie ... małdrzyki ... muszę zajrzeć do Jej starych zeszytów z przepisami. Jedno jest pewne - placki z serem z patelni były naprawdę pyszne :-) Pozdrawiam w świątecznym nastroju :-) choć roboty po łokcie ... no ale to w końcu Święta :-)
Witam serdecznie, a być może i tak jest z tymi dziwnymi ....małdrzykami...nie wiem;)) najważniejsze, że są smakowite:)....Zazdraszczam tych starych zeszytów...;)Pozdrawiam
Cześć Kasiu, coś mi świta po głowie ... nie pamiętam za dobrze ,,, ale moja Mama robiła chyba takie placuchy i nazywała je jakoś tak dziwnie ... małdrzyki ... muszę zajrzeć do Jej starych zeszytów z przepisami. Jedno jest pewne - placki z serem z patelni były naprawdę pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam w świątecznym nastroju :-) choć roboty po łokcie ... no ale to w końcu Święta :-)
Witam serdecznie, a być może i tak jest z tymi dziwnymi ....małdrzykami...nie wiem;)) najważniejsze, że są smakowite:)....Zazdraszczam tych starych zeszytów...;)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń