Strony

sobota, 10 maja 2014

Tarta warzywna


Składniki:
  • 275 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 300 g mrożonego groszku
  • 200 g mrożonej marchewki
  •  8 pomidorków
  •  pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i jajkiem. Wyrobione ciasto rozwałkujemy i za pomocą formy  wykrawamy  kształt.
Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Spód nakłuwamy widelcem.



Ciasto stawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 15 minut. 
 Śmietanę mieszamy z resztą jajek, groszkiem, marchewką, pokrojonymi w plasterki pomidorkami i szczypiorkiem. Doprawiamy.

Wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (z termoobiegiem).





Wiesz co jesz

3 komentarze: