Przyznam się, że miałam mieszane uczucia co tego farszu, mam tu na myśli tuńczyka w sosie, ale sprawdził się doskonale, a sama tarta jest przepyszna;)
Składniki na ciasto:
200 g maki
100 g masła
3 łyżki wody zimnej
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
puszka tuńczyka w sosie własnym
około 250 g pieczarek
pół pora
2 ząbki czosnku
2 jajka
200 ml śmietany 18%
sol, pieprz
Ponadto, tłuszcz do wysmarowania formy i żółty ser do posypania.
200 g maki
100 g masła
3 łyżki wody zimnej
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
puszka tuńczyka w sosie własnym
około 250 g pieczarek
pół pora
2 ząbki czosnku
2 jajka
200 ml śmietany 18%
sol, pieprz
Ponadto, tłuszcz do wysmarowania formy i żółty ser do posypania.
Przygotowanie:
Ciasto: masło siekamy i zagniatamy z mąką i wodą, zawijamy w folię
i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem formę. Nakłuwamy i wkładamy na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Farsz: pieczarki, pora i przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy na patelnię i podsmażamy.
Tak przygotowany farsz wykładamy na podpieczone ciasto.
Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem, czyli wymieszaną śmietaną z jajkami i posypujemy serem.
Wkładamy nagrzanego do 200 stopni piekarnika na na 30 minut.
w końcu przetestowana i to z sukcesem :)
OdpowiedzUsuńspód z cieciorki - zmieniony pod moją dietkę
Fajnie, chętnie poznam przepis na cieciorkowy spód:)
OdpowiedzUsuńJa bym dorzucił jedno żółtko do ciasta, bo inaczej to się za bardzo kruszy.
OdpowiedzUsuń