Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 jaja
3 łyżki kakao
słoik dżemu (u mnie wiśniowy)
2 łyżeczki sody
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 jaja
3 łyżki kakao
słoik dżemu (u mnie wiśniowy)
2 łyżeczki sody
ponadto: polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy składniki płynne, czyli olej, mleko, dżem, stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao, miksujemy wszystko na gładką masę.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy (u mnie silikonowa) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
180 stopni na około 60 minut (z termoobiegiem).
Po wystudzeniu polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
Dlaczego w naszej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego...bo jest niezastąpiony, niezawodny i bezkonkurencyjny...