Dialog z życia wzięty: sytuacja miała miejsce bardzo dawno temu, myślę, że zabrakłoby mi palców u rąk, aby zliczyć ile to już lat minęło, niemniej jednak człowiek nie wiedzieć dlaczego zapamiętuje właśnie takie rzeczy.
Moją 70- letnią wtedy babcię odwiedziła jej o kilka wiosen starsza siostra.
Babcia: - przyszłaś, zrobię Ci cappuccino,
- nie dziękuję nie chcę cappuccino,
Babcia: - nie chcesz cappuccino?
- nie nie chcę cappucino,
Babcia: - nie chcesz czy nie lubisz cappuccino?
- nie nie chcę cappuccino
Babcia: no wiesz, cały świat piję cappuccino, a Ty nie chcesz.
Składniki:
masa jasna
- użyłam gotowej masy karpatkowej
masa cappuccino
1 opakowanie Śnieżki
200 ml mleka
8 czubatych łyżek cappuccino w proszku
250g serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny
2/3 szklanki ciepłej wody
16 herbatników
Przygotowanie:
Układamy warstwę herbatników, następnie wylewamy przygotowaną wg przepisu na opakowaniu masę karpatkową.
Przygotowujemy masę cappuccino: gotujemy mleko, dodajemy sypkie cappuccino, mieszamy i schładzamy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie
i pozostawiamy do wystygnięcia
Do
zimnego mleka z cappuccino wsypujemy Śnieżkę i miksujemy, następnie
dodajemy serek mascarpone, ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy masę cappuccino.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.