Składniki:
4 jabłka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka rodzynek
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka rodzynek
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody i proszku
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody i proszku
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy wg uznania.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy pozostałe składniki i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki, orzechy i jabłka, mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę
Po upieczeniu można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy pozostałe składniki i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki, orzechy i jabłka, mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę
Po upieczeniu można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.