Składniki:
50 dag mąki pszennej
20 dag cukru
3 łyżki miodu
opakowanie przyprawy do piernika
pół łyżeczki kardamonu
12 dag masła
2 jajka
1 proszku do pieczenia
1 łyżki ciepłej wody
1,5 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
50 dag mąki pszennej
20 dag cukru
3 łyżki miodu
opakowanie przyprawy do piernika
pół łyżeczki kardamonu
12 dag masła
2 jajka
1 proszku do pieczenia
1 łyżki ciepłej wody
1,5 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem, odstawiamy. Jeszcze do ciepłej masy miodowej dodajemy 10 dag mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Pozostałą mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną i kardamonem i proszkiem do pieczenia dodajemy do zimnej masy z miodu. Dodajemy lekko ubite jajka i śmietanę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.
Z schłodzonego ciasta wykrawamy pierniczki, układamy na wyłożonej papierem blasze i pieczemy około 8-9 minut w temperaturze około 175 stopni.
Jednym z najbardziej charakterystycznych, świątecznych symboli jest ciepły, korzenny zapach pierników unoszący się w całym domu i wypełniający niemalże każdą jego szczelinę. Cynamon, kardamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa to tylko niewielka część przypraw, które w tym czasie świdrują nasze nozdrza, aż po sam mózg;)
I właśnie dla tych chwil uwielbiam świąteczne wypieki
I właśnie dla tych chwil uwielbiam świąteczne wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz