Przepyszne i niezwykle proste ciasto jogurtowe z malinami.
Nie wyobrażam sobie sezonu letniego bez tego ciasta,
a tak po prawdzie to nie wyobrażam sobie i sezonu zimowego;)
poczyniłam dość duże zapasy malinowe,
więc ciasto gości na moim stole okrągły rok:)
Nie wyobrażam sobie sezonu letniego bez tego ciasta,
a tak po prawdzie to nie wyobrażam sobie i sezonu zimowego;)
poczyniłam dość duże zapasy malinowe,
więc ciasto gości na moim stole okrągły rok:)
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki malin
- 2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
I tak od początku:) w misce ubijamy jajka z cukrem, aby uzyskać jasną i puszystą masę.
Następnie powoli dodajemy jogurt, olej oraz przesianą mąkę połączoną z proszkiem
do pieczenia.
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Ciasto wylewamy do formy na wierzch układamy
maliny (wcześniej należałoby je obsypać mąką).
Pieczemy w temp. 180 C przez 45-50 min.
Pieczemy w temp. 180 C przez 45-50 min.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz