piątek, 29 listopada 2013

Moje cynamonki czyli rollsy ikea.

 Cynamonowe, słodkie bułeczki, które zna chyba każdy. 
Bardzo mięciutkie, słodkie i smaczne.
Idealnie wypełnią dom cynamonowym aromatem.

Składniki na ciasto: 

500 g mąki
2 jajka
200 ml ciepłego mleka
70 g masła
25 g drożdży
50 g cukru


Nadzienie: 

1/2 kostki masła
duża łyżka cynamonu
pół szklanki cukru


Przygotowanie:

Krok pierwszy w temacie ciasta - rozpuścić masło,
a następnie ostudzić. 

W misce w podgrzanym mleku rozrobić drożdże,
dodać cukier i wymieszać. 

Do tak przygotowanej mikstury;) dodajmy mąkę
i zaczynamy urabianie (można łapkami). 


Następnie dodajemy jaja i przestudzone masło.
Wyrobione ciasto przykrywamy czym tam mamy pod ręką
i odstawiamy na jakąś godzinę do wyrośnięcia.
Czas na nadzienie: roztopić masło, dodać cukier i cynamon - wymieszać i gotowe.
Ciasto wyrośnięte;) więc wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy w/w nadzieniem, zawijamy w roladę i tniemy na około 2 cm plastry,  układamy na wyłożonej papierem blaszce.


Tak przygotowanym bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i dajemy odpocząć przez jakiś kwadrans.

Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy termoobiegiem około 25 minut.

Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...