Pamiętacie o mojej paczce z Wodzisławia;) prezentowałam ją pokrótce
wcześniej i obiecałam, że do tematu powrócę.
Moją szczególną uwagę zwróciły przede wszystkim galaretki, niezwykłe kolory
i kompozycja smakowa sprawiają, że są idealnym dodatkiem do ciast, jak i do wszelkiego rodzaju deserów.
Dziś w roli głównej Galaretka Szafirowa
Przepiękny kolor galaretki
szafirowej doskonale komponuje się
z delikatnym smakiem jeżynowo-śliwkowym.
Przy okazji mogliśmy uczcić pierwszy dzień w przedszkolu;)
z delikatnym smakiem jeżynowo-śliwkowym.
Przy okazji mogliśmy uczcić pierwszy dzień w przedszkolu;)
Składniki:
Biszkopt:
400 ml śmietany kremówki
Biszkopt:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(można użyć biszkoptów)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(można użyć biszkoptów)
400 ml śmietany kremówki
galaretka szafirowa Wodzisław
owoce
Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka z cukrem miksujemy na
puszysty krem. Stopniowo
dosypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i
posypanej bułką tartą tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt. Wciskamy owoce.
Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na galaretkę.
Na wierzchu układamy owoce.
Smacznie i ciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuńhttp://bonapetit2xm.blogspot.com/