piątek, 29 sierpnia 2014

Szafirowa rozkosz z borówkami

Pamiętacie o mojej paczce z Wodzisławia;) prezentowałam ją pokrótce 
wcześniej i obiecałam, że do tematu powrócę. 
Moją szczególną uwagę zwróciły przede wszystkim galaretki, niezwykłe kolory 
i kompozycja smakowa sprawiają, że są idealnym dodatkiem do ciast, jak i do wszelkiego rodzaju deserów.

Dziś w roli głównej Galaretka Szafirowa
Przepiękny kolor galaretki szafirowej doskonale komponuje się
z delikatnym smakiem jeżynowo-śliwkowym.


Przy okazji mogliśmy uczcić pierwszy dzień w przedszkolu;)


Składniki:

Biszkopt:
2 jajka 
1/3 szklanki cukru  
  1/2 szklanki mąki 
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
(można użyć biszkoptów)

400 ml śmietany kremówki
galaretka szafirowa Wodzisław
owoce


Przygotowanie:

Biszkopt: Jajka z cukrem miksujemy na  puszysty krem. Stopniowo dosypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą  tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut. 
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt. Wciskamy owoce.
Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na galaretkę. 
Na wierzchu układamy owoce. 




 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...