Bardzo prosty do wykonania i smaczny chleb, bez grama mąki.
Składniki:
1,5 kubka płatków owsianych górskich
1,5 kubka płatków owsianych górskich
1 kubek ziaren (słonecznik, dynia w dowolnych proporcjach)
3/4 kubka siekanych orzechów (laskowe, migdały w dowolnych proporcjach)
1/2 kubka siemienia lnianego niemielonego
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki roztopionego masła klarowanego
1,5 kubka wody
1 łyżka miodu
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy na kleistą masę, przekładamy do keksówki
wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 6-7 godzin.
Tak przygotowany chleb wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 175 stopni na około 50 minut.
Moja rada: wśród składników musi być masło klarowane i niemielone siemię lniane - to spoiwo chleba.
Chleb kroimy gdy całkowicie wystygnie, inaczej się rozpadnie.
genialny pełen zdrowia!
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie ten przepis. ale nie uzywam masla.. czy mozna go zastopiac czyms innym np. olejem kokosowym?
OdpowiedzUsuńPieke co tydzien ale musi byc w piecu 1.5 godziny ...inaczej jest mokry w srodku .
OdpowiedzUsuńPieke co tydzien ale musi byc w piecu 1.5 godziny ...inaczej jest mokry w srodku .
OdpowiedzUsuńJaka wielkość keksowki?
OdpowiedzUsuńJaka wielkość keksowki?
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc to nie pamiętam, ale wydaje mi się, że była to keksówka ta z tych mniejszych.
Usuńczy orzechy mogę zastąpić większą ilosćią ziaren (pestek) lub otrębami?
OdpowiedzUsuńMyślę,że tak. Ja bym postawila bardziej na pestki niż odręby...ale co nas ogranicza w kuchni...😉😉😉
Usuń