sobota, 11 października 2014

Chleb bez mąki - same ziarna.

Bardzo prosty do wykonania i smaczny chleb, bez grama mąki.



Składniki:

1,5 kubka płatków owsianych górskich
1 kubek ziaren (słonecznik, dynia w dowolnych proporcjach)
3/4 kubka siekanych orzechów (laskowe, migdały w dowolnych proporcjach)
1/2 kubka siemienia lnianego niemielonego
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki roztopionego masła klarowanego
 1,5 kubka wody
1 łyżka miodu
szczypta soli


Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy na kleistą masę, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 6-7 godzin. 
Tak przygotowany chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 50 minut. 
 
Moja rada: wśród składników musi być masło klarowane i niemielone siemię lniane - to spoiwo chleba. 
Chleb kroimy gdy całkowicie wystygnie, inaczej się rozpadnie.
 






9 komentarzy:

  1. podoba mi sie ten przepis. ale nie uzywam masla.. czy mozna go zastopiac czyms innym np. olejem kokosowym?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieke co tydzien ale musi byc w piecu 1.5 godziny ...inaczej jest mokry w srodku .

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieke co tydzien ale musi byc w piecu 1.5 godziny ...inaczej jest mokry w srodku .

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc to nie pamiętam, ale wydaje mi się, że była to keksówka ta z tych mniejszych.

      Usuń
  5. czy orzechy mogę zastąpić większą ilosćią ziaren (pestek) lub otrębami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,że tak. Ja bym postawila bardziej na pestki niż odręby...ale co nas ogranicza w kuchni...😉😉😉

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...