sobota, 30 listopada 2013

Pulpety z żarem:)

W związku z tym, że znudziły mi się nieco klasyczne,
 postanowiłam trochę zmodyfikować przepis 
i tak wyszły pulpety z żarem;)

Składniki: 

- mięso mielone 500 g
- pół czerwonej papryki
- pół pora
- około 7-8 pieczarek
- marchewka
- jajko
- bułka namoczona w mleku
- koperek,  pieprz, sól

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności na grubych oczkach tarki ścieramy marchewkę, paprykę, pieczarki i pora. 

Warzywa wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy i dusimy do miękkości podlewając niewielką ilością wody.



                                             





   A teraz mięcho:
Robimy  pulpety, czyli mięso mieszamy z jajkiem, namoczoną bułką i przyprawami. 
Na koniec wrzucamy warzywa i formujemy (najlepiej mokrymi łapkami) klasyczne pulpety.

Pulpety wrzucamy na patelnię z wrzącą wodą i dusimy na małym ogniu. 



I gotowe:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...