niedziela, 28 września 2014

Orzechowo-jabłkowe ciasto z rodzynkami.


Składniki:

4 jabłka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka rodzynek
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody i proszku


Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy wg uznania.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy pozostałe składniki i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki, orzechy i jabłka, mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę
Po upieczeniu można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.





3 komentarze:

  1. Pyszne robiłam już raz .Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy jak dodam śmietanę zamiast oleju to bedzie ok ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sądzę, aby śmietana była dobrym zamiennikiem dla oleju.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...