Składniki:
4 jabłka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka rodzynek
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka rodzynek
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody i proszku
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody i proszku
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy wg uznania.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy pozostałe składniki i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki, orzechy i jabłka, mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę
Po upieczeniu można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy pozostałe składniki i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki, orzechy i jabłka, mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę
Po upieczeniu można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Pyszne robiłam już raz .Polecam.
OdpowiedzUsuńCzy jak dodam śmietanę zamiast oleju to bedzie ok ?
OdpowiedzUsuńNie sądzę, aby śmietana była dobrym zamiennikiem dla oleju.
Usuń