czwartek, 31 grudnia 2015

Prosty keks z bakaliami




   Składniki:

250 g mąki tortowej
4 jajka
150 g cukru
200 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g orzechów włoskich, posiekanych
100 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, odmierzamy jedną łyżkę do oprószenia. Bakalie płuczemy w gorącej wodzie i osuszamy. Następnie zasypujemy łyżką mąki i dokładnie obtaczamy.
Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Stopniowo do masy dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując na małych obrotach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Połączoną masę miksujemy na najwyższych obrotach przez 4 minuty. Na koniec dodajemy bakalie i ponownie chwilę miksujemy. Przekładamy do formy (keksówki) i  wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez 15 min, następnie zmniejszamy do 180 C i pieczemy przez kolejne 45 min.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...