Składniki:
250 g mąki tortowej
4 jajka
150 g cukru
200 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g orzechów włoskich, posiekanych
100 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia,
odmierzamy jedną łyżkę do oprószenia. Bakalie płuczemy w gorącej wodzie i
osuszamy. Następnie zasypujemy łyżką mąki i dokładnie obtaczamy.
Miękkie masło miksujemy na jasną i
puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Stopniowo do
masy dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując na małych obrotach dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem. Połączoną masę miksujemy na najwyższych obrotach
przez 4 minuty. Na koniec dodajemy bakalie i ponownie chwilę miksujemy.
Przekładamy do formy (keksówki) i wkładamy
do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez 15 min, następnie
zmniejszamy do 180 C i pieczemy przez kolejne 45 min.
Uwielbiam keks :)
OdpowiedzUsuń