niedziela, 3 kwietnia 2016

Czekoladowe ciasto bez mąki.

Obłędnie czekoladowe ciasto czekoladowe.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje
na drugi dzień.

Składniki:

200 g masła
200 g czekolady (w oryginale min. 70% kakao, ja użyłam mlecznej)
4 jajka
200 g zmielonych migdałów (użyłam 100 g migdałów i 100 g orzechów włoskich)
200 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Czekoladą z masłem rozpuszczamy.
 Jajka ubijamy z cukrem. 
Zmielone wcześniej migdały dodajemy do nieco wystudzonej masy czekoladowej, dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie dodajmy ubite jajka i mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni.

Ciasto musi się wystudzić.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...