czwartek, 21 kwietnia 2016

Ciasto marchewkowe z olejem rzepakowym.

  Mamy tu do czynienia z wyjątkowo zdrowym ciastem;), 
a zawarty w nim „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego…” i dlatego każdy kęs tak cieszy”

 


Składniki:

2/3 szklanki mąki pszennej 
1/3 szklanki cukru 
łyżeczka sody oczyszczonej 
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu 
1/4 łyżeczki zmielonych goździków 
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
2 jajka
1 duże jabłko 
Krem:

300 g serka Almette jogurtowego
6 łyżek masła 
1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.  W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę i jabłka (starte na średnich oczkach) oraz posiekane orzechy.
Ciasto  wylewamy do formy (u mnie 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 50 minut. 
Ostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy krem: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę
Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż.  Połową kremu przekładamy ciasto, a  resztę rozsmarowujemy na górze. 


http://pokochajolejrzepakowy.eu/resources/logo-pokochaj-olej-rzepakowy.jpg

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...