Mamy tu do czynienia z wyjątkowo zdrowym ciastem;),
a zawarty w nim „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego…” i dlatego każdy kęs tak cieszy”
Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
2 jajka
1 duże jabłko
Krem:
300 g serka Almette jogurtowego
6 łyżek masła
1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem.
Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę i jabłka (starte na średnich oczkach) oraz posiekane orzechy.
Ciasto wylewamy do formy (u mnie 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 50 minut. Ostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy krem: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę
Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, a resztę rozsmarowujemy na górze.
Ciasto wylewamy do formy (u mnie 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 50 minut. Ostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy krem: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę
Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, a resztę rozsmarowujemy na górze.
Wygląda na wyjątkowo mokre:)
OdpowiedzUsuń