W poszukiwaniu kuchennych gadżetów natrafiłam na urządzenie zwane "pierożnicą", zakupiłam i do roboty..., a żeby nie rozpisywać się specjalnie zaprezentuje technikę wykonania uszek krok po kroku za pomocą zdjęć. Jedyne o czym tak naprawdę należy pamiętać to, aby obficie obsypać formę mąką.
Składniki:
250 g mąki pszennej
około 100 ml gorącej wody
25 g miękkiego masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
farsz:
około 50 g pasztetu
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy masło i siekamy nożem na drobne kawałki. Dodajemy żółtko, sól i wyrabiamy ciasto, stopniowo wlewając wodę. Po wyrobieniu, ciasto przykrywamy ściereczką i ostawiamy na chwilę, aby odpoczęło.
W między czasie przygotowujemy farsz: pasztet rozgniatamy widelcem, ewentualnie doprawiamy.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, nakładamy małe kulki farszu (wielkośći orzecha laskowego) zakrywamy ciastem i wałkujemy. Gotowe uszka wrzucamy do osolonego wrzątku dodajemy 2 – 3 łyżki oliwy i gotujemy około 3 minut, licząc od czasu wypłynięciu na powierzchnię,
Wiem, że uszka nie wyglądają jak uszka;), ale i tak będę zachwalać ten gadżet. Przede wszystkim dlatego, że dzięki tej formie, można szybko i łatwo wykroić sporą porcję kształtnych uszek, a co najważniejsze nic się nie rozkleja w trakcie gotowania.
Forma do kupienia na znanym pewnie wszystkim portalu aukcyjnym za niecałe 10 zł, nie znalazłam jej w żadnym stacjonarnym sklepie.
Polecam:):):)
też używam takiego gadżetu w kuchni, bardzo przydatny:) fajny pomysł na nadzienie:)
OdpowiedzUsuńWow. Kasiu! Zawsze omijałam ten gadżet bo myślałam, że się nie da :( A to niespodzianka :)
OdpowiedzUsuńGdzie takie cudo można kupić i za ile?
Pozdrawiam
Szczerze polecam. Kupiłam na allegro, niecałe 7 pln:-)
Usuń...a i oprócz tego polecam jeszcze "lejkopieróg";) bardzo przyjemne urządzenie za bagatela 2,99:)
UsuńKasiu, patrzyłam na ten lejkopieróg ale ... jak się tym posługiwać? :)
UsuńZobrazowałam to w poście o pierogach:-)
UsuńZ 18 stycznia
Usuń