czwartek, 26 grudnia 2013

Językiem po mapie, przysmak z Suwalszczyzny - Mrowisko

Podobno najpierw mrowisko gościło jedynie na stołach biskupów
i bogatych gospodarzy. Później szykowano je na wesela, chrzciny i stypy. Dopiero jakieś 30 lat temu gospodynie na Suwalszczyźnie zaczęły smażyć chrust na mrowisko według receptur litewskich gospodyń.

 Efekt jest imponujący. Mrówczy kopiec ułożony z cieniutkich, nieregularnie usmażonych faworków oblanych płynnym miodem i obsypanych makiem i rodzynkami.

Moim wkładem w ten specjał są jedynie zdjęcia, ponieważ Mrowisko dostałam w prezencie;), ale doszukałam się  przepisu i jeżeli ktoś ma ochotę na taki torcik to zapraszam :) 








Składniki:
  • 600g mąki pszennej
  • 6 całych jaj
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenie
Składniki na syrop miodowy:
  • 3/4 szklanki wody 
  • 1/2 kostki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 litra miodu
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki małych rodzynek
  • 1/2 szklanki maku
Całe jajka, sól oraz spirytus ubijamy na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do oddzielnej miski. Do masy jajecznej dodajemy po jednej łyżce mąki, cały czas miksując. Gdy miksowanie będzie już coraz trudniejsze, wsypujemy pozostałą mąkę do masy i ręcznie wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić do rąk. Należy je wielokrotnie rzucić o stolnicę lub dobrze "stłuc" wałkiem lub butelką. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. 

Wyrobione ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.

Na stolnicy rozwałkowujemy kawałki ciasta (jak najcieniej) i wycinamy nieregularne kształty (trójkąty, trapezy, prostokąty, małe i duże). Aby kawałki ciasta nie wyschły przed usmażeniem, należy przykryć je ściereczką.

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
 Kawałki ciasta powinny smażyć się szybo (od razu pojawiają się pęcherzyki na powierzchni oraz ciasto puchnie).

W garnku przygotowujemy syrop miodowy. Wodę, masło, cukier i miód doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Lekko przestudzamy.

Na paterze lub talerzu układamy kawałki ciasta, polewamy syropem, obsypujemy makiem i rodzynkami. Następnie układamy kolejną warstwę o mniejszej średnicy i tak powtarzamy, aż otrzymamy kopiec. Mak oraz rodzynki powinny być suche, aby wchłaniały nadmiar wilgoci i utrzymywały kruchość mrowiska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...