Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat do ciasta
Przygotowanie:
Jajka z cukrem miksujemy do białości, dodajemy przesiane mąki
i proszek do pieczenia.
Dolewamy olej i parę kropel aromatu, miksujemy.
Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego
do 180 stopni piekarnika
na około 55 minut (z termoobiegiem).
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat do ciasta
Przygotowanie:
Jajka z cukrem miksujemy do białości, dodajemy przesiane mąki
i proszek do pieczenia.
Dolewamy olej i parę kropel aromatu, miksujemy.
Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego
do 180 stopni piekarnika
na około 55 minut (z termoobiegiem).
Wspaniały przepis... ja dodaję dzisiaj jeszcze garść rodzynek..
OdpowiedzUsuńhmm, muszę spróbować następnym razem:)
OdpowiedzUsuńrewelka !!! zrobiona i już prawie zjedzona :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo...:)...teraz czekam na ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńBabka wyszła pyszna! dziękuje za przepis:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i polecam się..;)
OdpowiedzUsuńmi też wyszła fajny prosty przepis ;]
OdpowiedzUsuńWspanialy przepis,babka zawsze wychodzi znakomicie.Polecam :)
OdpowiedzUsuńFajny ,prosty przepis.Robilam juz kilka razy.Za kazdym razem wyszla wspaniala babka.Polecam :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis! ciasto latwe w zrobieniu i pyszne .dziekuje;)
OdpowiedzUsuńNie umiem piec ciast, nigdy mi nie wychodzą, nie wyrastają- a tu taka niespodzianka :) Babka wyszła mi przepyszna a do tego wyrosła przepięknie :) Polecam każdemu ten wspaniały przepis :) -różana-
OdpowiedzUsuńSmarować foremkę tłuszczem?
OdpowiedzUsuńPiekę w silikonowych, więc nie smaruję. W klasycznych raczej bym smarowała.
UsuńSmarować blaszkę tłuszczem?
OdpowiedzUsuńSuper przepis, babka jest pyszna! Zrobilam z olejem kokosowym :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, babka jest pyszna!
OdpowiedzUsuńZrobilam ja z olejem kokosowym :)
Czy można tę babkę upiec w blaszce podłużnej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można.
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ta babka piaskowa. Musi też tak pysznie smakować :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis dla kulinarnych nieudaczników (to komplement dla przepisu). Na początek zdradzę, że babka wyszła zacna a o moich kulinarnych zdolnościach niech świadczy fakt, że jak wyjąłem babkę z formy to zacząłem się zastanawiać: Jak oni to robią, że babka jest taka równa od góry a moja powybrzuszana! Na co żona przyszła do kuchni, przewróciła mi ją do góry nogami i wszystko się wyjaśniło.
OdpowiedzUsuńJuż dawno nic mnie tak nie ubawiło jak ten komentarz☺ Dziękuję i życzę dalszych sukcesów☺☺☺
Usuń