Ciasto jest bardzo aromatyczne i bardzo bardzo mocno pomarańczowe. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda i co najważniejsze
jest łatwe do przygotowania.
A fakt, że jest bez tłuszczu sprawia, że w obliczu zbliżającego się karnawału można pozwolić sobie na więcej...;) mówimy o cieście rzecz jasna...:)
Składniki:
- 3 pomarańcze
- 6 jaj
- 3/4 szklanki zmielonych migdałów
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy ugotować 3 pomarańcze.
Gotujemy je przez około godzinę, studzimy, tniemy na cząstki, miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Czas na jaja, oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy olejek i proszek do pieczenia. Na koniec wsypujemy orzechy i dodajemy wcześniej przygotowane pomarańcze.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy pomarańczowej i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60 minut.
Smacznego;)
czas w końcu zmierzyć się z tym ciastem hehehe
OdpowiedzUsuńa pomarancze to ze skórką ugotować?
OdpowiedzUsuńtak ze skórką.
OdpowiedzUsuńCzy ciasto ma wyjść bardzo wilgotne, ?
OdpowiedzUsuńtak, dość mokre.
OdpowiedzUsuń