Przepis na szarlotkę dostałam bardzo dawno temu,
jednak dopiero teraz odkryłam jej smak
i niestety żałuję, że tak późno:)
Szarlotka jest przepyszna i bardzo prosta w wykonaniu.
Zapraszam
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1/2 szklanki cukru
1,5 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny około 1 łyżki
pół kostki masła
Do posypania około 3-4 łyżeczek cukru brązowego, ale może być też biały.
Przygotowanie:
Do jednej miski wrzucamy obrane i starte na tarce jabłka,
dodajemy cynamon i mieszamy.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, kaszę, cukier
i skórkę z cytryny i mieszamy.
i skórkę z cytryny i mieszamy.
Składniki sypkie dzielimy na 3 części.
Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Wsypujemy 1 część sypkich składników, na to układamy 1/2 startych jabłek, następnie kolejna porcja sypkich i pozostała cześć jabłek, na koniec wsypujemy resztę suchych składników.
Na tak przygotowane ciasto układamy pokrojone w plastry masło (musi być schłodzone, wtedy się łatwo pokroi).
Ciasto wstawić do nagrzanego do
180 stopni piekarnika i piec przez 50 minut.
Po 50 minutach wierzch ciasta posypać brązowym cukrem i wstawić piekarnika na kolejne 10 minut, a temperaturę podkręcić do 200 stopni
Tak wygląda przed włożeniem do piekarnika
A tak tuż po jego opuszczeniu:)
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz