niedziela, 1 grudnia 2013

Przepyszna, szybka i obłędnie prosta szarlotka.


Przepis na szarlotkę dostałam bardzo dawno temu, 
jednak dopiero teraz odkryłam jej smak 
i niestety żałuję, że tak późno:)
Szarlotka jest przepyszna i bardzo prosta w wykonaniu.
Zapraszam


Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny 
1/2 szklanki cukru
1,5 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
2  łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny około 1 łyżki
pół kostki  masła

Do posypania około 3-4 łyżeczek cukru brązowego, ale może być też biały.

Przygotowanie:

Do jednej miski wrzucamy obrane i starte na tarce jabłka, 
dodajemy cynamon i mieszamy.


Do drugiej miski wsypujemy mąkę, kaszę, cukier
i skórkę z cytryny i mieszamy.


Składniki sypkie dzielimy na 3 części.

Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Wsypujemy 1 część sypkich składników, na to układamy 1/2 startych jabłek, następnie kolejna porcja sypkich i pozostała cześć jabłek, na koniec wsypujemy resztę suchych składników.

Na tak przygotowane ciasto układamy pokrojone w plastry masło (musi być schłodzone, wtedy się łatwo pokroi).

Ciasto wstawić do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 50 minut. Po 50 minutach wierzch ciasta posypać brązowym cukrem i wstawić piekarnika na kolejne 10 minut, a temperaturę podkręcić do 200 stopni

Tak wygląda przed włożeniem do piekarnika


A tak tuż po jego opuszczeniu:)


 Smacznego;)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...