Bardzo smaczne i delikatne bułeczki zapiekane w mleku
Składniki:
400 g mąki
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
drożdże świeże 20 g
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
drożdże świeże 20 g
Na nadzienie: masło 100 g i cukier 50 g
Dodatkowo: mleko do zalania bułeczek
Dodatkowo: mleko do zalania bułeczek
Przygotowanie:
Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka,
dodajemy1 łyżeczkę cukru, sól, 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10
minut.
Z pozostałych składników zagniatamy ciasto, dodajemy zaczyn i wyrabiamy.
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, smarujemy wcześniej
przygotowanym nadzieniem (lekko roztopione masło, wymieszane z cukrem), zwijamy
w roladę i kroimy na 2 cm plastry.
Bułeczki układamy na głębokiej blasze i odstawiamy na kolejne
30 minut do wyrośnięcia.
30 minut do wyrośnięcia.
Tak przygotowane bułeczki, po wyrośnięciu zalewamy na wysokość 1 cm
letnim mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 23
minuty (z termoobiegiem)
„Mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego pijmy i jedzmy na
zdrowie”
Ależ rewelacyjny przepis! W życiu nie jadłam niczego podobnego, muszę koniecznie spróbować. Bułeczki wyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają i pewnie tak smakują, zazdroszczę takich wypieków
OdpowiedzUsuń