sobota, 2 sierpnia 2014

Lodowiec



Składniki:

masa budyniowa: szklanka mleka
szklanka cukru pudru
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 kostka masła lub margaryny

2 opakowania biszkoptów
2 galaretki (różne)
 300 ml śmietany 30%
szklanka jagód
kakao do posypania


Przygotowanie:

 Przygotowujemy masę budyniową: miksujemy żółtka z cukrem pudrem i budyniem. Szklankę mleka zagotowujemy i  na gotujące się mleko powoli wlewamy żółtka, energicznie mieszamy;). Odstawiamy do schłodzenia. Zimną masę miksujemy z masłem/margaryną.

Układamy pierwszą warstwę biszkoptów, a na nie wylewamy tężejącą galaretkę. Następnie wykładamy masę budyniową, kolejną warstwę biszkoptów, układamy owoce i zalewamy drugą galaretkę. 
Na wierzchu rozsmarowujemy ubitą wcześniej śmietanę i posypujemy kakao.




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...