Składniki:
masa budyniowa: szklanka mleka
szklanka cukru pudru
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 kostka masła lub margaryny
2 opakowania biszkoptów
2 galaretki (różne)
300 ml śmietany 30%
szklanka jagód
kakao do posypania
Przygotowanie:
Przygotowujemy masę budyniową: miksujemy żółtka z cukrem pudrem i budyniem. Szklankę mleka zagotowujemy i na gotujące się mleko powoli wlewamy żółtka, energicznie mieszamy;). Odstawiamy do schłodzenia. Zimną masę miksujemy z masłem/margaryną.
Układamy pierwszą warstwę biszkoptów, a na nie wylewamy tężejącą galaretkę. Następnie wykładamy masę budyniową, kolejną warstwę biszkoptów, układamy owoce i zalewamy drugą galaretkę.
Na wierzchu rozsmarowujemy ubitą wcześniej śmietanę i posypujemy kakao.
Pięknie wygląda ten Lodowiec :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiał być pyszny! Wieki tego ciasta nie jadłam...
OdpowiedzUsuńW takim razie serdecznie zapraszam;)
UsuńApetycznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń