poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Wielkanocna babka czekoladowa


Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 jaja
3  łyżki kakao
słoik dżemu (u mnie wiśniowy)
2 łyżeczki sody

ponadto: tabliczka czarnej czekolady, 5 łyżek mleka


Przygotowanie:


Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy składniki płynne, czyli olej, mleko, dżem, stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao, miksujemy wszystko na gładką masę. 

Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy (u mnie silikonowa) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut (z termoobiegiem).


 Po wystudzeniu polewamy przygotowaną polewą


2 komentarze:

  1. Piękna baba :) aż mi żal....że mnie się takie ucierane nigdy nie udają. Nie lubimy się i tyle:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ela upomnij się za rok, to Ci wyślę:) Może się polubicie;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...