niedziela, 29 czerwca 2014

Magicznie czekoladowy torcik

Zupełnie nietypowe ciasto, wkładamy do piekarnika czekoladową masę, 
a po upieczeniu mamy taki właśnie efekt.  

Ciasto jest przepyszne, na szczęście udało mi się zrobić zdjęcia...
chwilę później pozostało tylko wspomnienie...;)


 Składniki:

  • 4 jajka (oddzielne żółtka i białka) 
  • 1 łyżka wody 
  • 150 g cukru 
  • 125 g masła, stopionego
  • 65 g mąki 
  • 50 g niesłodzonego kakao
  • 1/2 l ciepłego mleka


    Przygotowanie:
    Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.
    Oddzielnie ucieramy żółtka z cukrem i wodą, dodajemy wystudzone masło
    i dalej miksujemy. Do ubitej masy dodajemy porcjami przesianą mąkę
    i kakao, ciągle ubijając dodajemy cienką stróżką ciepłe mleko.
    Na koniec  dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką.
    Masa Ciasto jest dość rzadka.

    Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy (u mnie tortownica o średnicy 23 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (z termoobiegiem) na około 50 minut.
    Po upływie tego czasu, ciasto pozostawiamy jeszcze przez godzinę
    w zamkniętym piekarniku.
    Przed podaniem dobrze jest ciasto nieco schłodzić w lodówce.







5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...