Składniki:
-10 g drożdży,
- 2 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 6 jaj,
- szklanka mleka,
- kg mąki,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki mieszamy (łyżką) i odstawiamy na noc do lodówki.
Rano do ciasta dodajemy mąkę i mieszamy.
Wlewamy do formy (u mnie 2 keksówki) odstawiamy na 15 minut, a następnie
wstawiamy na 45 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
wstawiamy na 45 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Wiedziałam, że nie będzie tuzinkowo :)
OdpowiedzUsuńKocham ten wzór na filiżankach, przecież wiesz <3
Nie spotkałam wcześniej takiego przepisu - podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńPolecam. Przepis bardzo prosty, a buła przepyszna. Nie ukrywam jednak,ze za pierwszym raz mialam mieszane uczucia w kwestii wyrastania ciasta w lodówce☺☺☺
Usuńlekko sceptycznie patrzylam na przepis bez tluszczu i "ciepla" :] a bulka super!!! Dalam tylko 1szkl.cukru zeby nie byla to taka typowa slodka bula ale w tej malo slodkiej wersji troszke brakuje soli...Generalnie polecam!
OdpowiedzUsuń