wtorek, 9 lutego 2016

Bułka drożdżowa z lodówki





Składniki:

-10 g drożdży, 
- 2 szklanki cukru,
- cukier waniliowy, 
- 6 jaj,
- szklanka mleka,
- kg mąki, 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki mieszamy (łyżką) i odstawiamy na noc do lodówki.

Rano do ciasta dodajemy mąkę i mieszamy.
 Wlewamy do formy (u mnie 2 keksówki) odstawiamy na 15 minut, a następnie 
wstawiamy na 45 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.



4 komentarze:

  1. Wiedziałam, że nie będzie tuzinkowo :)
    Kocham ten wzór na filiżankach, przecież wiesz <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spotkałam wcześniej takiego przepisu - podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Przepis bardzo prosty, a buła przepyszna. Nie ukrywam jednak,ze za pierwszym raz mialam mieszane uczucia w kwestii wyrastania ciasta w lodówce☺☺☺

      Usuń
  3. lekko sceptycznie patrzylam na przepis bez tluszczu i "ciepla" :] a bulka super!!! Dalam tylko 1szkl.cukru zeby nie byla to taka typowa slodka bula ale w tej malo slodkiej wersji troszke brakuje soli...Generalnie polecam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...