Składniki:
- 500 g mąki razowej
- 500 g mąki razowej
- 1,5 szklanki mleka
- 50 g drożdży
- pół szklanki oleju
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- kilka łyżek ketchupu
- oregano
- ulubione składniki
Przygotowanie:
Podgrzewamy pół szklanki mleka (ma być ciepłe, nie gorące), dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki, dodajemy drożdże i wyrabiamy.
Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
na godzinę w ciepłe miejsce.
na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte
ciasto formujemy wg uznania, smarujemy ketchupem, układamy składniki
(co tam kto ma) u mnie tym razem kiełbasa z piersi kurczaka, pieczarki, kurczak wędzony,
posypujemy żółtym serem.
Pizzę wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika
na około 20 minut (z termoobiegiem).
na około 20 minut (z termoobiegiem).
Taka zdrowsza wersja. Muszę niedługo zrobić.
OdpowiedzUsuńPrzepadam za ciastem razowym na pizzę, ale u mnie w domu raczej nie lubią moich wynalazków jak mawiają :( Mam nadzieję, że kiedyś się przebudzą ... trudno zmienić nawyki żywieniowe swoje, a co dopiero domowników. Super, że "te małe rączki" od małego razem z tobą gotują i uczą się różnorodności.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nie zawsze jest to takie łatwe, mam na myśli przemycanie wynalazków:) Wiem, że te Małe rączki z czasem też mi to będą utrudniać...
Usuń