środa, 14 września 2016

Ciasto z rabarbarem i kruszonką



Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
180  g masła
3  żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
1/2 szklanki dżemu truskawkowego


Kruszonka:
180 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego




Wykonanie:

Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone na kawałki masło i dokładnie siekamy. Dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto, wstawiamy do lodówki na co najmniej  30 minut.
Ciasto ścieramy na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylepiamy nim dno.
Podpiekamy w piekarniku, około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż będzie lekko złociste, wystudzić.
Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Rozgrzewamy suchą, dużą patelnię, wrzucamy do niej rabarbar, posypujmy cukrem. Podgrzewamy mieszając, aż rabarbar puści sok - około 2 - 3 minut.
Przekładamy rabarbar na durszlak i odsączamy z nadmiaru soku.
Przygotowujemy kruszonkę wg własnego przepisu.
Ciasto wstawiamy na około 30 - 40 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...