czwartek, 15 września 2016

Leśna chmurka



Składniki:

biszkopt:
3 jajka
szklanka mąki pszennej
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat do ciast

śmietana 30%
malinowa masa śmietanowa
2 galaretki malinowe
owoce (maliny, jeżyny, borówki)


Przygotowanie:


Całe jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę.  W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do jajecznej masy dodajemy po czubatej łyżce mąki zmieszanej z proszkiem, ubijamy. Po wmieszaniu jednej łyżki mąki, dodajemy następną. . Żeby było pulchniejsze można dodać zakrętkę wody gazowanej. Ciasto wstawiamy na około 30 minut  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Na schłodzony biszkopt wykładamy owoce i zalewamy wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką. Na wierzch ubita wraz z masą malinową śmietana.
Chłodzimy w lodówce przez około 2-3 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...