Przepis kiedyś częściej gościł w mojej kuchni, później został trochę zapomniany. Dziś postanowiłam go reanimować. Mięso zapiekane w śmietanie jest bardzo delikatne i aromatyczne. Polecam jako szybki pomysł na obiad.
Niestety nie udało mi się pstryknąć zdjęcia, może następnym razem;)
Składniki:
pierś z kurczaka
300 ml śmietany 30%
zupa cebulowa w proszku
Przygotowanie:
Filety
z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na średnie kawałki i układamy w żaroodpornym
naczyniu, posypujemy zupą cebulową, polewamy
śmietanką i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku w 190 stopniach
przez około 50 minut.
Witaj Kasiu, znam ten ból kiedy nie zdążę pstryknąć fotki, a na talerzach już pusto ...
OdpowiedzUsuńGotuję codziennie i codziennie coś innego ... wymyślam rożne pychoty aby moje "niejady" zechciały usiąść do stołu i coś zjeść więc fotek mogłoby być więcej i przepisów na blogu też ... ale nie samym blogiem człowiek żyje, prawda? Nie mam też warunków do robienia zdjęć przy sztucznym świetle w domu, a teraz jesień i krótkie dni nastały więc i warunki do fotografowania się zmieniły bo rano raczej rzadko kiedy gotuję czy piekę.
Mimo wszystko szkoda, że brak fotki, bo lubię twoje zdjęcia - zwłaszcza te z małymi "łapkami" :)
I jeszcze jedno małe pytanie techniczne: Czy chodzi o zupę cebulową w proszku?
Pozdrawiam serdecznie...
U nas jeszcze słonecznie choć wietrznie :)
Szkat
Zgadzam się z Tobą Szkatułko w całej rozciągłości:) W zasadzie to sama się zastanawiałam czy zamieszczać przepis bez zdjęcia, ale obiecałam, a jak mawiał Pawlak "ja człowiek rzetelny słowo u mnie droższe pieniędzy"..., nie zważając na puste talerze, nie pozostało mi nic innego. Moje małe "łapki" z miesiąca na miesiąc jakby coraz mniej się angażują;), bynajmniej w kuchni:) ale święta za pasem, a mi się udało nabyć parę ciekawych foremek, więc będę musiała negocjować:) Zupa w proszku:) U nas również dość ciepło, a i widok porozbieranych do szortów ludzi mimo listopada w kalendarzu jakoś nie dziwi;)
Usuń