Składniki:
600 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
60 g roztopionego masła
2 jajka
350 ml mleka
2 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
Farsz: kapusta z grzybami
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiamy na około 15 minut.
W między czasie roztapiamy masło (musi być schłodzone przed dodaniem).
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiamy na około 15 minut.
W między czasie roztapiamy masło (musi być schłodzone przed dodaniem).
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy do podwojenia objętości (około godzinę).
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, przecinamy wzdłuż na pół,
wykładamy farsz i zawijamy w rulon.
wykładamy farsz i zawijamy w rulon.
Kroimy na kawałki.
Tak przygotowane paszteciki, układamy na blasze - przykrywamy ściereczką
i odstawimy na około 20 minut.
Po
tym czasie paszteciki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem
i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut (z
termoobiegiem).
Pychotki. :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z przedmówcą;)
OdpowiedzUsuńMusiało smakować obłędnie 😍 💚
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤