Mój "ciasteczkowy potwór" przemówił - Mamooooooo zrobimy ciasteczka?
Polecam przepis jako doskonałą alternatywę dla klasycznych pierników.
Składniki:
mąka pszenna – 370 g
cukier puder – 60 g
masło – 45 g
małe jajko – 1 szt
miód – 110 g
przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
kakao – 1 łyżeczka
soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
mąka pszenna – 370 g
cukier puder – 60 g
masło – 45 g
małe jajko – 1 szt
miód – 110 g
przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
kakao – 1 łyżeczka
soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem, dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy z odrobiną soli, sodą i kakao. Następnie dodajemy jajko i przestudzoną masę.
Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki!
Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy około 12-13 minut w temperaturze 180 stopni.
Mąkę przesiewamy z odrobiną soli, sodą i kakao. Następnie dodajemy jajko i przestudzoną masę.
Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki!
Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy około 12-13 minut w temperaturze 180 stopni.
Mmm, ten zapach... Aż mnie korci, żey przyprawę do piernika przygotować :)
OdpowiedzUsuń