Rozkosznie słodkie ciasto z prażonym słonecznikiem,
z dedykacją dla fanów kajmakowych wypieków.
Składniki:
biszkopt:
biszkopt:
6 jajek
200 g cukru
3 budynie czekoladowe
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
masa:
1 kostka masła
1 puszka gotowej masy kajmakowej
3/4 porcji prażonego słonecznika
słonecznik:
300 g łuskanych ziaren słonecznika
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
polewa:
czekolada gorzka
4 łyżki mleka
łyżka masła
Przygotowanie:
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i lekko ubijamy, ciągle miksując partiami dodajemy cukier. Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i lekko ubijamy, ciągle miksując partiami dodajemy cukier. Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
A następnie
przesiane ze sobą mąkę, kakao, budynie i proszek do pieczenia,
wszystko
delikatnie mieszamy łyżką.
Gotową masę wylewamy na blachę (wymiar 25x40cm) - ja użyłam mniejszej blachy i ciasto wg mnie było za wysokie.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.
Upieczony i dobrze
ostudzony biszkopt przecinamy na pół tworząc 2 blaty.
Słonecznik: na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, wsypujemy słonecznik i prażymy.
Krem: masło ucieramy, dodając partiami masę kajmakową. Na koniec wsypujemy 3/4 słonecznika, mieszamy łyżką.
Na blat wykładamy masę kajmakową, przykrywamy drugim blatem. Wierzch polewamy polewą i posypujemy pozostałą 1/4 częścią słonecznika.
O mniam, takie to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńpycha:) robiłam kiedyś podobne ciasto:)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne ciasto. Było przepyszne :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuń