Wszystkim Agnieszkom, bardziej i mniej znanym też, z okazji ich święta - wszystkiego najlepszego;)
Składniki:
220 g miodu
tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
80 g cukru pudru
kostka masła
600 g mąki
70 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka przyprawy do piernika
2 jaja
Przygotowanie:
Do rondelka wrzucamy masło, miód i czekoladę, mieszamy do połączenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę, proszek do pieczenia i cukier puder.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy je do suchych składników razem z czekoladową mieszanką i zagniatamy - ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 13-14 minut.
220 g miodu
tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
80 g cukru pudru
kostka masła
600 g mąki
70 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka przyprawy do piernika
2 jaja
Przygotowanie:
Do rondelka wrzucamy masło, miód i czekoladę, mieszamy do połączenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę, proszek do pieczenia i cukier puder.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy je do suchych składników razem z czekoladową mieszanką i zagniatamy - ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 13-14 minut.
Świetny pomysł z tymi pierniczkami :) Idealny prezent dla każdej Agnieszki :P Wyglądają cudownie i bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń