poniedziałek, 19 stycznia 2015

Imienionowo - Agnieszkowe pierniki czekoladowe

Wszystkim Agnieszkom, bardziej i mniej znanym też, z okazji ich święta - wszystkiego najlepszego;)

 


 Składniki:

    220 g miodu
    tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
    80 g cukru pudru
    kostka  masła
    600 g mąki
    70 g kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    łyżeczka przyprawy do piernika
    2 jaja
   

Przygotowanie:

Do rondelka wrzucamy masło, miód i czekoladę, mieszamy do połączenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę, proszek do pieczenia i cukier puder.

Jajka roztrzepujemy, dodajemy je do suchych składników razem z czekoladową mieszanką i zagniatamy -  ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto  rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 13-14 minut.
















1 komentarz:

  1. Świetny pomysł z tymi pierniczkami :) Idealny prezent dla każdej Agnieszki :P Wyglądają cudownie i bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...