piątek, 9 stycznia 2015

Zapiekanka "Leniwa żona" z cyklu kuchnia kresowa

Polecam tą zapiekankę nie tylko ze względu na ciekawą nazwę, ale dlatego,
że jest naprawdę smaczna. Wszystko zależy od składników w tym przypadku przede wszystkim od pierogów. Możemy je  zrobić sami, ale czy wtedy "leniwa żona" nadal będzie leniwą;)


Składniki:

500 g mrożonych pierogów z mięsem,
2 cebule, 
100 g żółtego sera, 
4 jajka, 
250 g gęstej śmietany,
sól, pieprz


Przygotowanie:

 Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Cebulą okraszamy pierwszą warstwę pierogów. Podsypujemy serem, układamy drugą warstwę z pierogów i zalewamy przygotowanym z jaj i śmietany sosem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut.




1 komentarz:

  1. Uwielbiam kuchnie kresową i często sięgam po ukraińskie przepisy. Twój wygląda bardzo apetycznie! Pozdrawiam, Daria z magicznakuchniadarii.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...