Polecam tą zapiekankę nie tylko ze względu na ciekawą nazwę, ale dlatego,
że jest naprawdę smaczna. Wszystko zależy od składników w tym przypadku przede wszystkim od pierogów. Możemy je zrobić sami, ale czy wtedy "leniwa żona" nadal będzie leniwą;)
że jest naprawdę smaczna. Wszystko zależy od składników w tym przypadku przede wszystkim od pierogów. Możemy je zrobić sami, ale czy wtedy "leniwa żona" nadal będzie leniwą;)
Składniki:
500 g mrożonych pierogów z mięsem,
2 cebule,
100 g żółtego sera,
4 jajka,
250 g gęstej śmietany,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Cebulą okraszamy pierwszą warstwę pierogów. Podsypujemy serem, układamy drugą warstwę z pierogów i zalewamy przygotowanym z jaj i śmietany sosem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut.
Uwielbiam kuchnie kresową i często sięgam po ukraińskie przepisy. Twój wygląda bardzo apetycznie! Pozdrawiam, Daria z magicznakuchniadarii.blogspot.com
OdpowiedzUsuń