W poszukiwaniu ciasta idealnego od czasu do czasu przeglądam i testuje przepisy. Nie mogę nie wspomnieć o pierogach mojej Babci, które są dla mnie wzorem niedoścignionym, ale zdaję się, że już o tym wspominałam;) klik
Wczoraj namierzyłam przepis na blogu "Anka w garach" i po przetestowaniu ogłaszam go swoim faworytem:):):)
Składniki:
600 dag mąki pszennej
1,5 szklanki gorącej wody
żółtko
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy olej i wbijamy żółtko. Mieszamy łyżką, a następnie powoli wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i plastyczne.
Jeszcze kilka rzutów;) i tak przygotowane ciasto odkładamy na kwadrans pod ściereczkę.
Po pierwsze fajna mata :) Pewnie fajnie się na niej pracuje? Czy trzeba podsypywać mąką czy już nie trzeba?
OdpowiedzUsuńJa również długo wypracowywałam swój idealny przepis na ciasto pierogowe i po wielu wielu próbach mierzonych w latach .... w końcu udało się. Doszłam jednak do wniosku, że tajemnica tkwiła nie w składnikach lecz w sposobie wyrabiania. Ja nie miałam tej "mocy" w rekach. Odkąd wyręczam się maszynami moje ciasto wychodzi idealnie, a moja rodzinka w końcu może zobaczyć, że ich mama też potrafi robić pierogi. Zrobiłam ich już trochę ,,, różnych, przeróżnych i ciasto zdało egzamin.
Przy następnej okazji wypróbuję Twojego Kasiu :) Ciasto z żółtkiem - bardzo kusząca propozycja.
Pozdrawiam
Matę poleciła mi, a potem zakupiła koleżanka z pracy i potwierdzam, fajnie się na niej pracuje:) Generalnie nie podsypuję mąką, ale jak pewnie zauważyłaś na moich fotkach, mąki u mnie jest masa, a to tyko za sprawą "mojego małego kucharczyka":), który to właśnie nie wiedzieć czemu w rozsypywaniu mąki widzi najlepszą zabawę:):):)
Usuńsprawdzone, pierogi rewelka!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo:)
Usuń