Składniki:
- 275 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 150 g kwaśnej śmietany
- 300 g mrożonego groszku
- 200 g mrożonej marchewki
- 8 pomidorków
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i jajkiem. Wyrobione ciasto rozwałkujemy i za pomocą formy wykrawamy kształt.
Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Spód nakłuwamy widelcem.
Ciasto stawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Śmietanę mieszamy z resztą
jajek, groszkiem, marchewką, pokrojonymi w plasterki pomidorkami i szczypiorkiem. Doprawiamy.
Wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (z termoobiegiem).
prosta, a jaka smakowita wiosenna tarta:)
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, musiała być pyszna
OdpowiedzUsuń