Składniki:
biszkopt
3 jajka
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem kajmakowo-bezowy:
180 g masła
puszka masy kajmakowej
25 dkg bez
Polewa: rozpuszczona czekolada
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem kajmakowo-bezowy:
180 g masła
puszka masy kajmakowej
25 dkg bez
Polewa: rozpuszczona czekolada
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesiane mąki, proszek i kakao, mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 25 minut.
Krem: Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej i miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszone bezy i mieszamy.
Krem: Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej i miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszone bezy i mieszamy.
Na wystudzone ciasto, wykładamy krem. Ja wierzch posyłam okruchami, które zdobyłam wyrównując biszkopt:) i polałam polewą.
Śliczne te sitko, prawda Ewo;)
Śliczne te sitko, prawda Ewo;)
Pycha ;) aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńświetne ciasto, polecam!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciasto, jest świetne do kawy pycha:D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i bardzo ciekawie :) Bardzo lubię kajmak i bezy, więc muszę chyba wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa:)
OdpowiedzUsuń