sobota, 31 stycznia 2015

Alpejska kostka


Składniki:

biszkopt
3 jajka
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Krem kajmakowo-bezowy:
180 g masła
puszka masy kajmakowej
25 dkg bez

Polewa: rozpuszczona czekolada


Przygotowanie:

Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesiane mąki, proszek i kakao, mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 25 minut.

Krem: Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej i miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszone bezy i mieszamy.

Na wystudzone ciasto, wykładamy krem. Ja wierzch posyłam okruchami, które zdobyłam wyrównując biszkopt:) i polałam polewą. 

 Śliczne te sitko, prawda Ewo;)







5 komentarzy:

  1. bardzo lubię to ciasto, jest świetne do kawy pycha:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie i bardzo ciekawie :) Bardzo lubię kajmak i bezy, więc muszę chyba wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...