sobota, 5 września 2015

Babka chałwowa z polewą...czekoladowo-chałwową:)


 Składniki:

 4 jajka 
1 szklanka cukru 
1,5 szklanki mąki 
1/2 szklanki oleju  
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 
100 g chałwy słonecznikowej

polewa: 30 g chałwy, 4 łyżki mleka, łyżka masła, kakao

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem na gęstą białą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól, mieszamy. Powoli miksując cienką strużką wlewamy olej. 
Ciasto wylewamy do formy (u mnie silikonowa) w ilości 1/3. 
Na ciasto rozkruszamy chałwę, a następnie wylewamy resztę ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.

Składniki na polewę podgrzewamy na małym ogniu tylko do momentu rozpuszczenia się chałwy.
 
 Po wystudzeniu polewamy polewą.











4 komentarze:

  1. Uwielbiam chałwę, więc to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach te twoje baby Kasiu <3 pysznie, pysznie, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach te twoje baby Kasiu >3 pysznie, pysznie, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od jakiegoś czasu bardzo lubię babki, fajnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...