Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g chałwy słonecznikowej
polewa: 30 g chałwy, 4 łyżki mleka, łyżka masła, kakao
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na gęstą białą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól, mieszamy. Powoli miksując cienką strużką wlewamy olej.
Ciasto wylewamy do formy (u mnie silikonowa) w ilości 1/3.
Na ciasto rozkruszamy chałwę, a następnie wylewamy resztę ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.
Składniki na polewę podgrzewamy na małym ogniu tylko do momentu rozpuszczenia się chałwy.
Po wystudzeniu polewamy polewą.
Uwielbiam chałwę, więc to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńach te twoje baby Kasiu <3 pysznie, pysznie, pysznie :)
OdpowiedzUsuńAch te twoje baby Kasiu >3 pysznie, pysznie, pysznie :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu bardzo lubię babki, fajnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń