Tak, wiem już dawno tu nie zaglądałam, co bardziej złośliwi mówią nawet,
że powinnam wygrać nagrodę - na najmniej aktywny blog roku;)
że powinnam wygrać nagrodę - na najmniej aktywny blog roku;)
Cóż rozleniwiłam się;) słońce, morze...
Dziś jednak postanowiłam o sobie przypomnieć, głównie dlatego, że sama nie mogę zachwycić się tym co wyszło z mojego piekarnika;) Robiłam już drożdżówki, ale żadna nie wyszła mi tak jak ta:)
Składniki:
500 g mąki pszennej luksusowej
200 ml mleka
1 łyżka jogurtu naturalnego
35 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 duże jajko
1 łyżka cukru waniliowego
50 g roztopionego masła
1 łyżka oleju
szczypta soli
Dodatkowo:
2 szklanki porzeczek
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy 1 łyżkę cukru, dodajemy jogurt i mieszamy, wlewamy 3 łyżki ciepłego mleka, ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn ruszył.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, jajko, resztę mleka, roztopione masło, olej, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 – 40 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy do keksówki, na wierzch wysypujemy owoce wymieszane z cukrem.
Porzeczki mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut.
200 ml mleka
1 łyżka jogurtu naturalnego
35 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 duże jajko
1 łyżka cukru waniliowego
50 g roztopionego masła
1 łyżka oleju
szczypta soli
Dodatkowo:
2 szklanki porzeczek
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy 1 łyżkę cukru, dodajemy jogurt i mieszamy, wlewamy 3 łyżki ciepłego mleka, ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn ruszył.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, jajko, resztę mleka, roztopione masło, olej, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 – 40 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy do keksówki, na wierzch wysypujemy owoce wymieszane z cukrem.
Porzeczki mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut.
Cudownie puchata! Z porzeczkami musiała być wyjątkowo pyszna :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżówki , ale mi smaku zrobiłas
OdpowiedzUsuńTwoje drożdżówki przyprawiają mnie o zawrót głowy :) Takie pychoty. Mniam, mniam
OdpowiedzUsuń