czwartek, 16 lipca 2015

Drożdżówka z czarną porzeczką i kruszonką

Tak, wiem już dawno tu nie zaglądałam, co bardziej złośliwi mówią nawet,
że powinnam wygrać nagrodę - na najmniej aktywny blog roku;) 
Cóż rozleniwiłam się;) słońce, morze...

Dziś jednak postanowiłam o sobie przypomnieć, głównie dlatego, że sama nie mogę zachwycić się tym co wyszło z mojego piekarnika;) Robiłam już drożdżówki, ale żadna nie wyszła mi tak jak ta:)


 Składniki:

500 g mąki pszennej luksusowej
200 ml mleka
1 łyżka jogurtu naturalnego
35 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 duże jajko
1 łyżka cukru waniliowego
50 g roztopionego masła
1 łyżka oleju
szczypta soli

Dodatkowo:
2 szklanki porzeczek
2 łyżki cukru


Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy 1 łyżkę cukru, dodajemy jogurt i mieszamy, wlewamy 3 łyżki ciepłego mleka, ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn ruszył.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, jajko, resztę mleka, roztopione masło, olej, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 – 40 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy do keksówki, na wierzch wysypujemy owoce wymieszane z cukrem.
Porzeczki mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut.



 

3 komentarze:

  1. Cudownie puchata! Z porzeczkami musiała być wyjątkowo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam drożdżówki , ale mi smaku zrobiłas

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje drożdżówki przyprawiają mnie o zawrót głowy :) Takie pychoty. Mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...