piątek, 17 lipca 2015

Naleśniki ze szpinakiem (bez barwnika)


 Składniki:

2 szklanki mąki
szklanka mleka 
2 jajka
2-3 łyżki oleju
płaska łyżeczka soli
około 100 g świeżego szpinaku
woda gazowana 

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i przekładamy do malaksera i blendujemy (trzeba dodać trochę wody, w innym przypadku szpinak się nie rozdrobni). 
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, jajka, olej, wodę oraz zmiksowany płyn ze szpinakiem. Mieszamy, aby nie było grudek.
 Ciasto powinno mieć konsystencję mleka (ja aby uzyskać żądaną konsystencję nadrabiam mlekiem). 
Patelnię rozgrzewamy, wylewamy porcjami ciasto i smażymy z obu stron. 

Naleśniki można jeść i na słodko i na słono, smak szpinaku jest praktycznie niewyczuwalny.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...