poniedziałek, 27 lipca 2015

Domowy sok/syrop z kaszubskich truskawek

Rzutem na taśmę udało mi się jeszcze kupić truskawki i chociaż nie wyglądały zbyt obiecująco na sok nadały się idealnie.



Składniki:

truskawki
cukier

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i szypułkujemy. Na dno słoja wsypujemy cukier, układamy truskawki i tak naprzemiennie, aż do wyczerpania ;)
Tak przygotowane truskawki przykrywamy gazą, obwiązujemy gumką lub nitką i odstawiamy na około 2-3 dni.

Powstały sok zlewamy do butelek i szczelnie zakręcamy.

Nie pasteryzujemy.

Proporcja truskawka do cukru 1:1



 
 

1 komentarz:

  1. Nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award. Zapraszam w odwiedziny po więcej informacji http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/07/nominacje-do-liebster-blog-award.html

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...