Składniki:
500 g mięsa mielonego,
2 marchewki, pietruszka, seler
puszka pomidorów w puszcze
koncentrat
ser żółty
przyprawy: sól, pieprz
- ciasto na naleśniki
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy naleśniki, każdy na swój sposób - najważniejsze, żeby były stosunkowo cienkie.
Mięso i warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy
około 35 minut, do miękkości.
Odcedzamy i odstawiamy, gdy mięso będzie już nieco chłodniejsze, blendujemy je wraz z warzywami, ale tak minimalne, żeby nie zrobić papki.
Do tak przygotowanej masy dodajemy pomidory w puszcze, koncentrat, przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.
Można dodać też sosy do makaronów, np. bolognese.
W tortownicy układamy naprzemiennie naleśniki z masą, dodatkowo co mniej więcej drugą warstwę podsypujemy delikatnie żółtym serem.
Wierzch wykańczamy sosem i posypujemy serem.
Lazanie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.
A przepis? :)
OdpowiedzUsuńJuż, już...mam mały problem:):):)
Usuńo, mniam :) zdarzało mi się już robić taką podobną, naleśnikową lazanię - jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
Usuń