czwartek, 11 lutego 2016

Domowa pizza na razowym cieście




Składniki:

- 500 g mąki razowej
- 1,5 szklanki mleka
- 50 g drożdży
- pół szklanki oleju
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- kilka łyżek ketchupu
- oregano
- ulubione składniki


Przygotowanie:

Podgrzewamy pół szklanki mleka (ma być ciepłe, nie gorące),
dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
 
Do miski wsypujemy wszystkie składniki, dodajemy drożdże i wyrabiamy.
Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
na godzinę w ciepłe miejsce.
 Wyrośnięte ciasto formujemy wg uznania, smarujemy ketchupem, układamy składniki (co tam kto ma) u mnie tym razem kiełbasa z piersi kurczaka, pieczarki, kurczak wędzony, posypujemy żółtym serem.
 Pizzę wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika
na około 20 minut (z termoobiegiem).


 

3 komentarze:

  1. Taka zdrowsza wersja. Muszę niedługo zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadam za ciastem razowym na pizzę, ale u mnie w domu raczej nie lubią moich wynalazków jak mawiają :( Mam nadzieję, że kiedyś się przebudzą ... trudno zmienić nawyki żywieniowe swoje, a co dopiero domowników. Super, że "te małe rączki" od małego razem z tobą gotują i uczą się różnorodności.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawsze jest to takie łatwe, mam na myśli przemycanie wynalazków:) Wiem, że te Małe rączki z czasem też mi to będą utrudniać...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...