niedziela, 14 sierpnia 2016

Szafirowy lodowiec z borówką amerykańską




Składniki:

2 galaretki szafirowe
500 g borówki amerykańskiej
5 paczek herbatników
szklanka mleka
szklanka cukru pudru
4 żółtka
1 budyń czekoladowy
1 kostka masła lub margaryny
400 ml śmietany 30% 
masa śmietanowa


Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczamy  w 750 ml wrzącej wody i odstawiamy do stężenia.

Przygotowujemy masę budyniową: miksujemy żółtka z cukrem pudrem i budyniem. Szklankę mleka zagotowujemy i  na gotujące się mleko powoli wlewamy żółtka, energicznie mieszamy;). Odstawiamy do schłodzenia. Zimną masę miksujemy z masłem/margaryną.
 
Ubijamy śmietanę.
 
Układamy pierwszą warstwę herbatników na którą wykładamy czekoladową masę, następna warstwa ciastek i ubita śmietana. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

Na schłodzone ciasto wykładamy borówki i zalewamy tężejącą galaretką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...