Składniki:
2 galaretki szafirowe
500 g borówki amerykańskiej
5 paczek herbatników
szklanka mleka
szklanka cukru pudru
4 żółtka
1 budyń czekoladowy
1 kostka masła lub margaryny
400 ml śmietany 30%
masa śmietanowa
Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody i odstawiamy do stężenia.
Przygotowujemy
masę budyniową: miksujemy żółtka z cukrem pudrem i budyniem. Szklankę
mleka zagotowujemy i na gotujące się mleko powoli wlewamy żółtka,
energicznie mieszamy;). Odstawiamy do schłodzenia. Zimną masę miksujemy z
masłem/margaryną.
Ubijamy śmietanę.
Układamy pierwszą warstwę herbatników na którą wykładamy czekoladową masę, następna warstwa ciastek i ubita śmietana. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Na schłodzone ciasto wykładamy borówki i zalewamy tężejącą galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz